Diyalog toplantısının açılışında konuşan ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, insanlığın çağdaşlaşma sürecinin hızlandırılmasıyla ilgili görüşlerini paylaştı ve Global Medeniyet İnisiyatifi’ni ortaya koydu.
İnsanlığın ne tıp bir çağdaşlaşmaya muhtaçlığı var? Global medeniyet nasıl bir geleceği getirir? Xi Jinping’in görüşlerini dinleyelim.
“Nasıl bir modernleşme?”
Modernleşme ne demek? İki kutupluluk mu yoksa ortak refah mı? Maddecilik mi yahut maddi ile manevi gereksinimlerin eş güdümlü gelişmesi mi? Balıkları avlamak için havuzun suyunu boşaltmak mı yoksa insan ve tabiatın ahenk içinde bir ortada yaşaması mı? Sıfır toplamlı oyun mu yahut iş birliği ve ortak yarar mı? Öteki ülkenin gelişme modelini kopyalamak mı yahut kendi şartlarına nazaran kendi yolunu seçmek mi?
Xi Jinping, bahisle ilgili olarak kendi 5 unsurluk görüşünü ileri sürdü.
Modernleşmenin geleceğinin halka hizmet etmesi, çağdaşlaşma yolunun çeşitliliği, sürecinin sürdürülebilirliği, sonuçlarının geniş kapsayıcılığı, çağdaşlaşmaya öncelik eden başkanın kararlılığı dahil 5 unsurluk görüşünü aktaran Xi Jinping, çağdaşlaşma alanında önde giden ülkelerin samimiyetle öteki ülkelerin gelişmesine yardım sağlamaları gerektiğini vurguladı.
Xi konuşmasında, Çin stili çağdaşlaşma hakkında bilgiler verdi. Xi, Çin üslubu çağdaşlaşmanın kalabalık bir nüfusa yönelik, tüm halkın ortak refahı, maddi ve manevi uygarlıkların eş güdümlü biçimde gelişmesi, insan ile tabiatın uyumlu halde bir ortada yaşamasını hedefleyen ve barışçı gelişme yolunu izleyen çağdaşlaşma çeşidi olduğunu lisana getirdi.
Küresel Medeniyet İnisiyatifi neler içeriyor?
Xi Jinping dünkü diyalog toplantısında birinci defa Global Medeniyet İnisiyatifi’ni ortaya koydu. Bu, 2021 yılının eylül ayında Global Kalkınma İnisiyatifi ve geçen yıl nisan ayında Global Güvenlik İnisiyatifi’nden sonra Xi Jinping tarafından ortaya koyulan yeni bir milletlerarası kamu eseridir.
Küresel Medeniyet İnisiyatifi’nin temel içerikleri şunlardır: Dünyada medeniyetlerin çeşitliliğine hürmet gösterilmesi, tüm insanlığın ortak kıymetlerinin ortaklaşa savunulması, medeniyetlerin aktarılması ve yeniliğine ehemmiyet verilmesi, memleketler arası kültürel-beşeri bağlantı ve iş birliğinin artırılması.
Bunlar, Xi Jinping’in global medeniyet anlayışının yansımasıdır. Xi, Mart 2014’te Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nde yaptığı konuşmada, “Farklı medeniyetler arasında karşılıklı saygı ve uyum sağlamalıyız, farklı medeniyetlerin birbirleriyle iletişim kurarak ve birbirlerinden öğrenerek dünya halkları arasındaki dostluğu artıran köprü, insanlığın ilerlemesini motive eden güç ve dünya barışını koruyan bağ haline gelmesini teşvik etmeliyiz.” tabirlerini kullandı.
Çin biçimi çağdaşlaşma, insanlığın sahip olduğu medeniyetlerdeki yeni bir biçim olarak, dünyanın öteki medeniyetlerinin paylaşımına ve renkliliğine katkı sağlayabilir.
Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı