GündemHaber Girişi : 09 Nisan 2023 15:05

Xi ve Macron Guangzhou’da bir araya geldi

Xi ve Macron Guangzhou’da bir araya geldi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Guangdong eyaletinin merkezi Guangzhou’daki Songyuan Köşkü’nde gayriresmi bir görüşme gerçekleştirdi.

Xi, mevkidaşıyla tekrar bir ortaya gelmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

Bugünkü Çin’i anlamak için Çin tarihinin anlaşılması gerektiğine işaret eden Xi Jinping, Guangzhou’nun Çin’in demokratik ihtilali ile ıslahat ve dışa açılma siyaseti açısından taşıdığı ehemmiyete dikkat çekti.

Bin yıl evvel Deniz İpek Yolu’nun başlangıç noktalarından biri olan Guangzhou’da bir asır evvel de Çin’in kalkınması yolundaki birinci adımın atıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Xi, 40 yıl evvel özel ekonomik bölge inşasının da kentte başlatıldığını lisana getirdi.

Xi, günümüzde Guangdong-Hong Kong-Makao Büyük Körfez Bölgesi inşasının sürdürüldüğü Guangzhou’nun nitelikli kalkınma için öncü bir rol oynadığını kaydetti.

Macron’a Çin şekli çağdaşlaşmanın özelliklerini anlatan Xi Jinping, kapsamlı halde hızlandırılan Çin şekli çağdaşlaşmanın, ıslahat, dışa açılma ve inovasyon çalışmalarının ilerlemesiyle oluşan, çağdaşlaşmanın genel kurallarına uygun ve özgün nitelikler taşıyan Çin’e has sosyalist çağdaşlaşma teorisi ve uygulaması olduğunu vurguladı.

Xi, Fransa’nın Çin İthalat ve İhracat Fuarı, Milletlerarası İthalat Fuarı ve Çin Milletlerarası Hizmet Ticareti Fuarı’na katılarak Çin piyasasını keşfetmesini beklediklerini lisana getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Çin’in Fransa ve Avrupa’nın bağımsızlığına, dayanışmasına ve birliğine verdiği takviyesi takdirle karşıladıklarını söyledi.

Egemenlik ve toprak bütünlüğü üzere temel çıkarlara ait konularda karşılıklı hürmet gösterilmesi konusunda Çin ile mutabık olduklarına işaret eden Macron, iki ülke ortasında teknoloji, sanayi ve yapay zeka teknolojisi alanlarındaki iş birliğini artırmayı, piyasaları karşılıklı olarak açmayı arzuladıklarını kaydetti.

Xi ile Macron, ayrıyeten birlikte akşam yemeği yedi.

İki önder, Ukrayna krizi dahil olmak üzere farklı bahislerde fikir alışverişinde bulundu.

Karmaşık ögelerden kaynaklanan Ukrayna krizinin sürmesinin tüm taraflara ziyan vereceğine dikkat çeken Xi Jinping, ateşkesin en kısa mühlet içinde gerçekleştirilmesinin, yalnızca ilgili tarafların değil tüm dünyanın çıkarına uyduğunu, siyasi yollara başvurmanın tek yanlışsız tahlil olduğunu söyledi.

Ukrayna konusunda Çin’in kendi çıkarlarını düşünerek hareket etmediğini ve sürekli adil bir tavır sürdürdüğünü lisana getiren Xi, ilgili tarafların sorumluluk üstlenerek krizin siyasi yolla çözülmesi için gerekli ortamı yaratmaları gerektiğinin altını çizdi.

Emmanuel Macron, Fransa’nın Ukrayna krizinin siyasi yolla çözülmesi için tarafların makul taleplerinin göz önünde bulundurulması gerektiğine katıldığını belirtti.

Çin’in memleketler arası tesirine büyük ehemmiyet verdiklerini lisana getiren Macron, Beijing ile temas ve iş birliğini sıkılaştırarak krizin en kısa müddet içinde siyasi yollardan çözülmesi için ortak uğraş göstermeye hazır olduklarını vurguladı.

Xi Jinping, Emmanuel Macron ile sıkı teması sürdürerek Çin ile Fransa ortasındaki kapsamlı ve stratejik paydaşlık bağlantılarını daha ileriye taşımaya hazır olduğunu söz etti.

Çin ziyaretinin başarılı geçtiğini kaydeden Fransız başkan, Xi Jinping’in önümüzdeki yıl Fransa’yı ziyaret etmesini umduğunu belirtti.

İki taraf, ayrıyeten dün ortak bir bildiri yayımladı.

Kaynak Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı