GündemHaber Girişi : 21 Mart 2023 14:10

Xi’nin insanlığın kader ortaklığı düşünçesi, dünyaya katkıda bulunuyor

Xi’nin insanlığın kader ortaklığı düşünçesi, dünyaya katkıda bulunuyor

Mart 2013’te Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Moskova Memleketler arası Alakalar Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada insanlığın mukadderat iştiraki kavramını birinci sefer ortaya koydu. Xi bu kavramı şöyle anlattı: “Günümüzdeki dünya ülkeleri arasındaki temaslarda tarihte eşi olmayan bir yoğunluk görülüyor ve ülkeler birbirine daha sıkı bağlanıyor. Ortak bir dünya köyünde bulunan insanlar tarihle bugünü buluşturan aynı mekanda yaşıyor. İnsanlık, birbiriyle etkileşen kader ortaklığının bir parçası haline geldi.”

İnsanlık, parçalanamaz bir topluluktur

Mevcut dünyada günden güne artan karmaşık global meydan okumaların üstesinden gelmek için dünya ülkelerinin el ele vererek gayret göstermesi gerekir. Dünya ülkeleri artık birbirlerine bağlanan bir baht topluluğu haline geldi.

2014 yılında Batı Afrika’da Ebola salgını patlak verdiğinde Çin, Afrika’ya bin 200’den fazla sıhhat çalışanı gönderdi.





COVID-19 salgınının meydana geldiği birinci periyotta memleketler arası toplum birinci anda Çin’e gereçler göndererek yardım elini uzattı. Salgın devrinde Çin, 120’den fazla ülke ve uluslararsı kuruluşa 2,2 milyar dozu aşkın COVID-19 aşısı, 153 ülkeye ve 15 memleketler arası kuruluşa salgınla çaba gereçleri sağladı.

6 Şubat 2023’te Türkiye ve Suriye’de 7,8 büyüklüğünde büyük deprem meydana geldi. Çin’den kurtarma takımları anında Türkiye’ye hareket etti, Çinli kurtarma takımları Türkiye’de 20’den fazla kişinin enkazdan sağ kurtarılmasına yardımcı oldu. Çin Kızıl Haç Derneği, Suriye Kızılay Derneği’ne 200 bin dolarlık acil nakit yardımı sağladı.

Çin ve dünyanın ortak gelişimini desteklemek için kazan-kazan işbirliği

Dışa açılma siyasetinin uygulanmasından bu yana geçen 45 yılda Çin, gözle görülür gelişme sonuçlarını elde etti. Gerçekler, Çin’in kalkınmasının dünyaya yarar getirdiğini ve Çin’in gelişmesinin dünyadan ayrılamayacağını bir defa daha kanıtladu.

Günümüzde Jenerasyon ve Yol inisiyatifi, insanlığın yazgı iştirakini kurmak için bir örnek oluşturdu. Şu ana kadar 151 ülke ve 32 milletlerarası kuruluş Çin ile 200’ten fazla Nesil ve Yol işbirliği muahedesini imzaladı. 2013’te Çin ile Nesil ve Yol güzergahındaki ülkeler ortasındaki ticaret hacmi 1,04 trilyon doları buldu. 2022’te Çin ile Jenerasyon ve Yol güzergahındaki ülkeler ortasındaki ticaret hacmi ise 2,07 trilyon dolara yükseldi, yıllık büyüme oranı yüzde 8’e ulaştı. 2013-2022 yıllarında Çin ve Nesil ve Yol güzergahındaki ülkeler ortasındaki iki taraflı yatırım fiyatı 270 milyar doları buldu. Birebir periyotta Çinli işletmeler, Jenerasyon ve Yol güzergahındaki ülkelerde 421 bin bireye istihdam yarattı.

Yeni periyotta Çin’in dışa açılma boyutu daima olarak büyüyor. Çin, dünyaya yeni gelişme fırsatları sunmaya devam ediyor. 2018 yılında Çin hükümeti, Çin Milletlerarası İthalat Fuarı’nı (CIIE) düzenlemeye başladı. Çin, dünya ülkelerine yurtiçi piyasasının kapısını açtı. 2022’te 127 ülke ve bölgeden gelen 2 bin 800’ü aşkın işletme 5. Çin Memleketler arası İthalat Fuarı’na katıldı. Bu devir fuar boyunca imzalanan mukavele fiyatı geçen yıla nazaran yüzde 3,9 artışla 73 milyar 520 milyon dolara ulaştı. Günümüzde Çin Milletlerarası İthalat Fuarı, iktisadın globalleşmesini hızlandırdığı üzere, ülkelerarası yatırımları kolaylaştırdı ve dünya halkına fayda getirdi.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu�
Hibya Haber Ajansı