Yaşadım diyebilmen için

Ne yapmış olursam benim için o gün tamamlanmış, gerçekten yaşanmış bir gün olur?  
Gerçekten yaşadım diyebildiğim bir gün, aslında basit bir denge üzerine kurulu. 
Bedensel, zihinsel, ekonomik ve manevi alanlarda bir uyum yakalayabildiğimde, işte o zaman ‘bugün güzel bir gün’ diyebilirim.

Huzurumu sağlamak adına manevi pratiklerime zaman ayırdıysam, finansal özgürlüğümü sağlamak adına çalıştıysam, zihinsel açıdan kendimi geliştirecek bir şeyler yaptıysam ve bedenime iyi bakıp onu zinde tutacak kadar hareket ettiysem; bu benim için kusursuz bir gün tanımı. 

Her gün bu dengeyi takip etmek elbette zor, ama hedef bu olduğunda bile yaşam kalitemde gözle görülür bir artış olduğunu fark ediyorum. Çünkü bir günün anlamlı kalması, hayata bir şeyler katabilmek ile ilgili. 

İNSAN YAŞAMININ AMACI
Purusartha
yani ‘insan yaşamının amacı’ olarak adlandırılan Dharma, Artha, Kama ve Moksha, bu ‘kusursuz gün’ arayışımızda bize yol gösteriyor.
Hayatın anlamını aramak. Yani sen, ben, herkesin hayatında bir şeyler peşinde koştuğu o soru işareti.

Dharma; Bu kelime, senin için doğru olan yol demek. Yani sen kimsin, ne yapmayı seviyorsun, hayatta neye inanıyorsun? Bu soruların cevapları, senin Dharma'nı oluşturuyor. Tıpkı bir pusula gibi, seni doğru yöne yönlendiriyor.
Artha; Hayat sadece maneviyat değil tabii ki. Maddi ihtiyaçlarımız da var. Artha, bu ihtiyaçları karşılamamızı sağlayan bir amaç. 
Kama; Hayatın tadını çıkarmak, keyif almak, sevmek sevilmek... İşte kama tam olarak bu. Bir de gülmek, eğlenmek, güzel şeylere hayran olmak da var.
Moksha, aslında özgürleşmek demek. Seni aşağı çeken bağlardan, korkulardan, kaygılardan kurtulup özgür bir nefes almak.

SENİN BAHÇEN
Hayatım, bakıma ihtiyaç duyan bir bahçeye benziyor. Bu bahçede her bir bitki, hayatımın farklı bir yönünü temsil ediyor. 

Dharma: Bu, bahçenin temelinde yatan tohumdur. Ne tür bir bahçe istediğimize karar verir. Gül bahçesi mi, sebze bahçesi mi yoksa aromatik bitkiler bahçesi mi?
Artha: Bahçemizi sulamak, gübrelemek, toprağını havalandırmak için kullandığımız araçlardır. Bahçemizin büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan kaynaklardır.
Kama: Bahçemizde yetişen çiçeklerin kokusu, meyvelerin tadıdır. Bahçemizin bize verdiği haz ve mutluluktur.
Moksha: Bahçemizin bütünleşik bir hal alması, farklı bitkilerin birbirini tamamlamasıdır. Bahçenin bir bütün olarak verdiği huzur ve mutluluktur. 
Kendi hayatımızın bahçıvanı olarak, bahçemizi şekillendiririz. Bazen aşırı sulamalıyız, bazen budama yapmalıyız. Ama önemli olan, bahçemize özen göstermek ve onu güzelleştirmek.

Bu bahçede en zorlayıcı kısım nedir?
Bence en zorlayıcı kısım, sabırlı olmak. Bir bitki bir günde büyümez. Aynı şekilde, hayatımızda da değişimler zaman alır. Tohumu ektikten sonra sabırla beklemek ve büyümesini izlemek gerekir.

Peki bu bahçenin amacı ne?
Bu bahçenin amacı, bize yaşam boyu meyve veren bir miras bırakmak. Kendimize ve çevremize faydalı bir yaşam sürmek.



 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • EROL YAZICI 14 Aralık 2024 21:06

    değişik ama hoş bir yazı olmuş. beğendim. farklı bakış açıları zengin bir birikimi sunduğu gibi yaşamdan nasıl keyif alınacağı ve yaşamın hakkını nasıl verebileceğimiz noktasında bize mutluluğun yönünü veriyor. böyle yönlendirici, bilgilendirici, yaşama katkı sunan değerli sunumlarınız için çok teşekkürler