GündemHaber Girişi : 14 Ekim 2022 13:33

Yasalaştı! Sosyal Medya Yasası nedir? neler değişecek? �

Yasalaştı! Sosyal Medya Yasası nedir? neler değişecek?  

Son Dakika Haberleri:‘Sosyal Medya Yasası’ olarak da bilinen Basın Kanunu TBMM onayı ile kabul edildi. Birçok konuyu içinde barındıran yeni Sosyal Medya Yasası hakkında merak edilenleri haberimizde derledik. İşte detaylar…

Sosyal medya düzenlemesinde yer alan ve iktidarla muhalefeti karşı karşıya getiren 29’uncu madde AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

sosyal medya yasası meclisten geçti

29’uncu madde; gerçeğe aykırı bilgi yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Madde ile yeni bir suç da tanımlanıyor. Türk Ceza Kanunu’na dezenformasyonla ilgili “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu eklenmiş olacak.

sosyal medya yasası nedir

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ NEDİR?

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Dezenformasyon Yasası ile internette hizmet veren platformlara, yayıncılara ve servis sağlayıcılarına çeşitli yükümlülükler getirilmesi planlanıyor.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ MADDELERİ, YASA İLE BİRLİKTE NELER DEĞİŞECEK?

İnternet medyası mensupları basın kartı alacak, kişilik hakları korunacak, künyesiz haber sitesi kalmayacak. İşte yasanın detayları..

  • Resmi ilanlar, şartları Basın İlan Kurumu Genel Kurulunca belirlenecek internet haber sitelerinde de yayımlanacak.
  • Basın kartı talep eden medya mensuplarının ve enformasyon görevlilerinin ilgili Kanun kapsamına dâhil edilmesi öngörülüyor.
  • İnternet haber sitelerinde çalışanlar basın mensubu sayılacak. Şartları karşılayan internet habercilerine, spikerlerine, editörlerine ve yayıncılarına Basın Kartı verilebilecek.
  • Çocukların, internette veya sosyal medyada yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği‘ne ilave görevler verilecek. Çocuklara yönelik uygulamalar konusunda ‘Ayrıştırılmış hizmet’ sunumu sağlanacak.
Çocukların, internette veya sosyal medyada yasa dışı, ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilebilecek. Çocukların, gençlerin ve ailenin, internetin yasa dışı içerikleri hakkında bilinçlendirilmesi ve güvenli kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ilave görevler verilecek. Çocuklara yönelik uygulamalar konusunda 'Ayrıştırılmış hizmet' sunumu sağlanacak.
  • Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Yasa, hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesinin veya keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.
  • Bir içerik için verilen kaldırma kararı, tüm site ve platformlarını kapsayacak. Her site için ayrı ayrı karar çıkartılmasına gerek kalmayacak.
  • Haber sitelerini desteklemek amacıyla belli kurallar çerçevesinde resmî ilan ve reklamlar, haber sitelerinde yayınlanabilecek.
  • Bir haber sitesi künyesiz bir şekilde faaliyet gösteremeyecek.
  • Bir gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak.
  • Sosyal medya platformlarına BTK’nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) denetlemesi koşulu getiriliyor.
  • Sosyal ağlara Türkiye ofisi açma ve Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğu getirilecek. Temsilcinin gerçek kişi olması halinde bu kişinin Türkiye’de ikamet etmesi ve Türk vatandaşı olması gerekecek.
sosyal medya düzenlemesi nedir
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Dezenformasyon Yasası ile internette hizmet veren platformlara, yayıncılara ve servis sağlayıcılarına çeşitli yükümlülükler getirilmesi planlanıyor.