Emniyet Genel Müdürlüğünce (EGM) Karayolu Trafik Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte, yetişkinlere ve çocuklara yönelik uygulamalı trafik eğitimi verildi.
Karayolu Trafik Haftası dolayısıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü koordinesinde Taksim Meydanı’ndaki yaya geçitlerinde vatandaşlara ve sürücülere bilgilendirme yapıldı. Bu kapsamda ülke genelinde Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik mottosunun etkin olarak kullanılması ve tanıtılması amacıyla eş zamanlı düzenlenen etkinliklerden biri de Taksim Meydanı’ndaki yaya geçitlerinde gerçekleştirildi.
Söz konusu mottonun Yaya yolunda ilerle, Görünür ol, Trafik ışıklarını takip et, Yaya geçidi kullan, Yola odaklan başlıkları altında hazırlanan broşürler vatandaşlara, Dikkat hayat çıkabilir yazılı broşürler de sürücülere dağıtıldı.
Etkinliğe katılan İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli ve İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş da yayaları bilgilendirerek, sürücüleri yaya geçitlerinde dikkatli olmaları konusunda uyardı.
İstanbul Vali Yardımcısı Çiçekli, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, trafik kazalarını önlemek için bu yıl Karayolu Trafik Haftası dolayısıyla Öncelik yayanın, öncelik hayatın sloganıyla özellikle yayaların güvenliği konusunu ele aldıklarını anlattı.
Çiçekli, etkinlik kapsamında yayalara bir takım hatırlatmalarda bulunduklarını aktararak; “Trafikte ve sokakta ilerlerken öncelikle yaya yolundan ilerleyin, diyoruz. Görünür olun, diyoruz. Çünkü görünür olmak trafik kazalarında can güvenliği bakımından oldukça mühim. Trafik ışıklarına muhakkak riayet edin, diyoruz. Bir diğer önemli başlık yaya geçidini kullanalım. Yaya geçidi dışında başka bir geçit olmayan yerde can güvenliğinizi riske atacak bir takım şeyleri yapmayalım istiyoruz. Ve yola odaklanmak gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
İstanbul’da gerçekleşen kazalara ilişkin son 3 yılın istatistiklerine değinen Çiçekli, konuşmasında: “İlimizde meydana gelen ölümlü kazaların yüzde 37’si yayaların hayatını kaybetmesiyle ve yaralamalı kazaların da neredeyse yüzde 20’si yine yayaların yaralanmasıyla sonuçlanan kazalar. Bu, 2020-2021 ve 2022’nin ilk 5 ayında aşağı yukarı bu ortalamada. Dolayısıyla yayalar, trafikteki can güvenliği bakımından neredeyse istatistiklerin 3’te 1’ine teşkil ediyor. Bu bakımdan yaya güvenliğini önemsiyoruz. Yayalarımıza karşı sürücülerimizin duyarlı olmasını, bir bilinç oluşmasını arzu ediyoruz” dedi.