Kültür ve SanatHaber Girişi : 20 Nisan 2022 11:33

Yazarların Kaleminden Ramazan ayı

Yazarların Kaleminden Ramazan ayı

Ramazan, halk arasında ‘on bir ayın sultanı’ olarak adlandırılan ve büyük bir kültür oluşturan mübarek bir aydır.

Peki, yazarlar eserlerinde Ramazan ayı hakkında neler söylemiş? Sizler için derledik.

Ahmet Süheyl Ünver /  Bir Ramazan Binbir İstanbul

Ünver’in Bir Ramazan Binbir İstanbul kitabında; Ramazan kültürüne dair ilginç tespitleri ve gözlemleri mevcuttur. Ona göre; Ramazan’da oruç tutamayan İstanbullular, bu durumdan oldukça rahatsız olurlar. Yalnız Müslümanlar değil, başka dine mensup İstanbullular da, başkalarının gözü önünde yemek yemekten ve sigara içmekten nefislerini korurlar ve asla laubali davranmazlar. Yazar, bu durumu İstanbul kibarlığının ve bütün dinlere saygı göstermeyi emreden ahlak kuralının bir gereği olarak görür.

Sezai Karakoç / Betonları Kıran Oruç

 “Bir ev nasıl yılda bir defa temizlenir, örümcek ağlarından kurtarılır, kiremitleri aktarılır, sıvanır, yıkanır, onarılır ve badana edilir, yani yeni yapılmış bir hâle getirilirse, bir ruh da yılda bir kere, böyle bir genel temizlik ve revizyon ister. Bir şehrin temizlenmesi, onarılması, yeniden yapılması, sıva, boya ve badanaların tazelenmesi ile Müslüman bir şehrin oruç boyunca ruhî canlılık ve hareketi, yükselme ve ilerlemesi birbirini çok andırır. Oruç, demek ki, bir noktadan bakılınca, ruhun ve vücudun dezenfekte edilmesi oluyor.”

Refik Halit Karay / Üç Nesil Üç Hayat

“Büyük konakların iftar sofrasında yer almak için tanıdık olmaya lüzum yoktu ki… Gözüne kestirdiğine girerdin. Kimse kim olduğunuzu, nerede ve ne münasebetle tanışıldığını, isminizi, işinizi sormazdı.”

Ahmet Rasim / Şehir Mektupları

“Ramazan denildi mi, iftarın, teravihin, sahurun hatıra gelmemesi mümkün mü? Fakat arada mahya, davul meraklılarını da unutmamak olmaz. Onların da kendilerine göre eğlenceleri vardır.”

Yakup Kadri Karaosmanoğlu / Anamın Kitabı

“Ben Ramazan’ı yalnız yarı bir tatil ayı olduğu için değil, ben Ramazan’ı yalnız buram buram simit ve pide kokan akşamları için değil; bana büyükler arasına karışmak fırsatını veren vaazları ve teravih namazları için de severim.”