Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 18 Aralık’ta uygulanan Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2022-YDUS) temel soru kitapçıkları ve cevap anahtarları yayımlandı.
ÖSYM tarafından düzenlenen YDUS 18 Aralık’ta saat 10.15 itibarıyla başladı ve 160 dakika sürdü. Ankara’da düzenlenen YDUS’da adaylar çoktan seçmeli 80, açık uçlu 20 olmak üzere toplam 100 soru soruldu.
12.55 itibarıyla sona eren sınavın temel soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarının yüzde 10’u erişime açıldı. Sınava başvuran adaylar, temel soru kitapçığı diziliminde verilen sınav sorularının tamamına ÖSYM’nin�https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C kimlik numaraları ve aday şifreleriyle ulaşabilecek.
YDUS, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği (TUEY) gereğince yılda 1 veya nadiren 2 kere ÖSYM tarafından yapılan, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde, üniversitelerin tıp fakültelerinde yan dal uzmanlık eğitimi görmek isteyen adaylar ile uzmanlık eğitimini kısa süreli olarak yapabilecekleri seçerek tercihlerine göre mevcut kontenjanlara yerleştirmek amacıyla mesleki bilgi üzerine yapılan ve yarışma esaslarına dayanan sınavdır.
YDUS’un açılımı Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’dır.
YDUS başvuru işlemleri elektronik ortamda yapılmaktadır. 2022 YDUS için ÖSYM tarafından açıklanan başvuru tarihi 11.10.2022 – 19.10.2022’dir. 2021 YDUS sınav ücreti 450 TL olarak belirlenmiştir. 2022 YDUS sınav ücreti ise henüz açıklanmamıştır. Sınava başvurmak isteyen adaylar, öncelikle başvuru süresi içinde 2022-YDUS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna ulaşmalıdır. Başvuru formuna ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden ulaşılabilmektedir. Başvuru işlemleri başvuru süresi içinde bireysel olarak ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden ya da ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla yapılabilmektedir. Başvurunun tamamlanabilmesi, geçerli sayılması için adayların sınav ücretini ödemeleri gerekmektedir. 2022 YDUS geç başvuru günü yani 16.11.2022 tarihinde sınava başvurmuş olan adaylar sınav ücretini başvurdukları gün içinde ödemelidir. Sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılmaktadır.
Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na başvuran adayların devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanmasına 9 aydan daha az bir süre kalmış olması ve uzmanlık eğitimine başlanabilmesi için de Devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanması gerekmektedir. YDUS’a kimlerin girebileceği aşağıda listelenmiştir.
YDUS’a giriş sayısında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
YDUS’ta çoktan seçmeli soruların yer aldığı sınavın cevaplama süresi 100 dakika, açık uçlu soruların yer aldığı sınavın cevaplama süresi ise 60 dakikadır.
YDUS sonucuna göre yerleştirme yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği değil uzman olma şartı aranmaktadır.
YDUS’ta yer alan uzmanlık ana dalları aşağıda listelenmiştir.
YDUS sınav soruları, içerik bakımından sınava girecek adayın uzmanlık eğitiminde kendinden beklenen performansı en iyi şekilde sürdürebilmesini sağlayacak temel bilgileri değerlendirmek amacıyla sınavın yapıldığı ana dal genel eğitim programı çerçevesinde hazırlanmaktadır. YDUS’ta çoktan seçmeli soruların yer aldığı alanlarda 80 soru, yazılı yani açık uçlu sorularla yapılacak sınav alanlarında ise en az 20 soru bulunmaktadır. YDUS’ta yer alan uzmanlık ana dallarından hangilerinin çoktan seçmeli hangilerinin açık uçlu sorulardan oluşacağı aşağıda listelenerek açıklanmıştır.
Çoktan seçmeli soruların yer aldığı uzmanlık ana dalları aşağıda listelenmiştir.
Açık uçlu soruların yer aldığı uzmanlık ana dalları aşağıda listelenmiştir.
YDUS puanı hesaplama işlemleri bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’ndan sonra iptaline karar verilen sorular olursa bu sorular değerlendirme dışı bırakılmaktadır. YDUS’un çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerinde; adayların verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanmakta ve doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmaktadır. Bu işlem sonrasında adayların puanları 100 üzerinden YDUS puanlarına dönüştürülmektedir. Yazılı sınav yapılan bilim dallarında da YDUS puanları 100 üzerinden hesaplanmaktadır. Açık uçlu soruların yer aldığı YDUS’da adayların verdiği cevap sayısının isteneni aşması durumunda fazladan yazılan cevaplar değerlendirmeye dahil edilmemektedir. Açık uçlu soruların yer aldığı sınavlarda cevaplama esnasında yapılmış olan yazım hatalarından adayların kendileri sorumludur.
YDUS mesleki bilgi puanı hesaplanırken uzmanlık eğitimine devam ederken sınava giren adayların, uzmanlık eğitimine devam ederken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda ve bir uzmanlık programına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda puanı % 2 oranında düşürülmektedir. “Takip eden ilk sınav”, adayların istifasını takip eden veya yerleştiği halde eğitime başlanılmayan süre içinde ÖSYM tarafından uygulanan ilk sınavdır.
YDUS’un çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerinde 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
YDUS baraj puanı 45’tir. Seçme işlemi 45 veya daha yüksek olanlar arasından yapılmaktadır. Puanı 45’ten düşük olan adaylar yerleştirme işlemine dahil edilmemektedir.
YDUS puanının hesaplanabilmesi için kaç net yapılması gerektiği kılavuzda belirtilmemiştir.