GündemHaber Girişi : 13 Nisan 2023 15:34

Yeneroğlu: “Yurt dışındaki vatandaşlarımız akıllarına seçim dönemlerinde geliyor, sonra da gidiyor”

Yeneroğlu: “Yurt dışındaki vatandaşlarımız akıllarına seçim dönemlerinde geliyor, sonra da gidiyor”

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Siyasetleri Lideri Mustafa Yeneroğlu, AK Parti’nin 2023 seçim beyannamesinde yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik vaatlerini kıymetlendirdi.

Almanya’ya göç eden bir ailenin çocuğu olarak çalışmalarını uzun yıllar boyunca Almanya’da sürdürdükten sonra Türkiye’ye dönen Yeneroğlu, partisinin önümüzdeki günlerde “Yurt Dışı Vatandaşlar Hareket Planı” açıklayacağını duyurdu.

“DEVA’dan seçimden önce bir eylem planı daha geliyor”

Eylem planının tüm hazırlıklarının tamamlandığını söyleyen Yeneroğlu, “‘Yurt Dışı Vatandaşlar Hareket Planı’mızı önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Türkiye’nin nasıl bir diaspora siyasetine muhtaçlığı olduğunu tüm boyutlarıyla ortaya koyacağız” dedi.

“Eylem planımız yeni bir sayfa açacak”

“Eylem planımız, kapsayıcılığı ile siyasi tarihimizde yurt dışında yerleşik vatandaşlarımıza yönelik yeni bir sayfa açacaktır” diyen Yeneroğlu, “Eylem planımızı, mevcut siyasetlerin eksiklerini bilerek ve bilhassa yapısal dönüşümü önceleyerek ağır bir çalışma ile hazırladık. Çalışmamız niteliği prestijiyle yeniden Türkiye’de bir birinci olacak. Amacımız diasporanın tüm renklerine hürmet göstererek çoğulcu bir anlayışla anavatan ile olan bağları güçlendirmek, vatandaşlarımızı araçsallaştıran ve yaşadıkları ülkeler nezdinde sıkıntılara iten yaklaşımları sonlandırmak, hak ve menfaatlerini korumak, ekonomik bağları geliştirmek ve beyin göçünü aksine çevirmektir” formunda konuştu.

Yeneroğlu, AK Parti’nin 2023 seçim beyannamesinde bahisle ilgili yer alan vaatleri şu sözlerle eleştirdi:

“AK Parti’nin aklına yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız seçim öncesi vaatlerle, seçim sonrası ise cezalandırmalarla geliyor. Bunu görmek için 2014 yılından bu yana AK Parti’nin seçim beyannamelerine bakmamız kâfi. Ne yazık ki seçim beyannamelerinde ve 2015 ve sonrası hükümet programlarında verilen kelamların büyük kısmı tutulmadı, atılan kimi adımlar da sonradan tekrar iptal edildi ve seçmen adeta cezalandırıldı. Artık de evvelki periyotlardaki tutulmayan vaatlere bakıp kopyala yapıştır sistemi izlediklerini anlıyoruz.”

AK Parti’nin 2023 seçim beyannamesinde ikili vatandaşlık hakkını destekleyeceklerini söz ettiklerini söyleyen Yeneroğlu, “Fakat akıl var, mantık var. İkili vatandaşlık hakkını desteklemek, dövizle askerlikte ödenen döviz ölçüsünü artırmak mıdır? Madem ikili vatandaşlığı destekliyordunuz, soruyorum, gençlerin Türk vatandaşlığından çıkışını tüm ikazlarımıza karşın niye hızlandırdınız? Biz, dövizle askerliği büyük uğraşlarımız sonucunda 2016 yılında 1000 avroya kadar düşürmüştük. Madem ikili vatandaşlığı destekliyordunuz, niye bunu evvel 2000 avroya, 2019 yılında da 5 bin 260 avroya çıkardınız? Bunun gençlerin vatandaşlıktan çıkmasına neden olduğunu bilmiyor musunuz?” diye konuştu.

Aradan geçen vakitte hiçbir çalışma yapılmadığını belirten Yeneroğlu, “Diasporamıza hizmet sunan kamu kurumları ortasında önemli koordinasyonsuzluk olduğunu biliyoruz. AK Parti’nin daha evvel bu durumun tahliline ait vaatleri olduğunu da biliyoruz. Ortadan geçen vakitte hiçbir çalışma yapılmamıştır. Bu da son seçim beyannamesinde itiraf edilmiş. AK Parti, TBMM bünyesinde Dışişleri Komitesi altında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komitesi kurdu. Halbuki vatandaşlarımızın sıkıntıları alt kurula havale edilemez. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sıkıntıları, TBMM’nin kıymetli gündemlerinden olmak zorundadır. Bunun yolu, TBMM bünyesinde kalıcı bir ihtisas kurulu kurmaktır.” sözlerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı