-10 Nisan Pazartesi Türkiye; Ödemeler İstikrarı İstatistikleri (Şubat), İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi (Mart), İş gücü istatistikleri (Şubat) Euro Bölgesi; Sentix Yatırımcı İtimat Endeksi (Nisan)
-11 Nisan Salı Çin, Enflasyon Bilgileri (Mart) Türkiye; Sanayi Üretimi (Şubat) Euro Bölgesi; Perakende Satışlar (Şubat)
-12 Nisan Çarşamba Japonya; ÜFE (Mart) Türkiye; Perakende Satışlar (Şubat) ABD; TÜFE (Mart), FOMC Toplantı Tutanakları
-13 Nisan Perşembe İngiltere, İmalat Sanayi Üretimi (Şubat) Almanya; TÜFE (Mart) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi (Şubat) ABD; ÜFE (Mart)
-14 Nisan Cuma Türkiye; Tarım ÜFE (Mart) ABD; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Mart), Michigan Üniversitesi Tüketici İnanç Endeksi (Nisan-Öncü)
ABD istihdam datalarının akabinde bu hafta global piyasaların gündeminde ABD’de geçen ayın TÜFE/ÜFE bilgileri, Fed’in son para siyaseti toplantısının tutanakları, sanayi üretimi ve perakende satışlar dataları takip edilecek. Ayrıyeten, ABD’de büyük bankaların finansalları ile 1Ç23 bilanço devri başlayacak.
ABD Çalışma Bakanlığı çarşamba günü mart ayı TÜFE sayılarını yayımlayacak. TÜFE artışının aylık %0,3, yıllık %5 ile şubata nazaran bir ölçü yavaşlaması bekleniyor. Güç ve besin fiyatları hariç çekirdek enflasyonun aylık %0,5’ten martta %0,4’e gerilemesi beklenmekte. Birebir devirde yıllık çekirdek enflasyonun %5,5’ten %5,6’ya yükselmesi bekleniyor. Manşet enflasyon Haziran 2022’de %9,1 ile kırk yılın en yüksek düzeyini görmüştü. ABD’de enflasyon, Fed’in para siyasetinde sıkılaştırmacı adımlarıyla birlikte düşüş eğiliminde olmasına rağmen bankanın %2’lik resmi amacının hayli üzerinde seyretmektedir. Perşembe günü yayımlanacak ÜFE tarafında, şubatta aylık %0,1 gerileme olmasının akabinde martta %0,1 artış olması beklenmektedir. Yıllık artışın %4,6’dan %3,1 ile iki yıldan fazla bir müddetin en düşük düzeyine gerilemesi bekleniyor.
21-22 Mart Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının çarşamba yayımlanacak tutanakları bankalarda yaşanan kahırların akabinde Fed yetkililerinin faiz artırımlarına ait görüşlerine ışık tutabilir. Silicon Valley Bank’in (SVB) batmasının akabinde piyasanın karışık beklentilerine rağmen Fed, geçen ayki toplantısında siyaset faizini 25bp artırarak %4,75-5,00 aralığına çekmişti. Bununla birlikte Lider Jerome Powell’ın basın toplantısındaki irtibatı görece güvercin olarak algılandı. Powell, evvelki toplantılarda kullandığı “faiz artırımlarının devamının uygun olduğu” sözünü “birkaç ek siyaset adımı” ile değiştirerek siyaset faizinde üst taraflı sonlu alan kaldığımı ima etmişti. Enflasyonda gevşeme eğiliminin devam etmesi durumunda mayıstaki bir sonraki para siyaseti toplantısı için piyasa beklentisi faizlerin sabit bırakılması istikametinde oluşabilir. Bununla birlikte bu yıl faiz indirimine gidilmesi, bu istikametteki piyasa beklentisinin sürmesine rağmen, noktasal grafiklerin de işaret ettiği üzere hala pek mümkün görünmüyor.
Haftanın son süreç gününde izlenecek ABD perakende satışlar verisi mart ayı tüketici harcamalarına ait değerli bir ipucu olacak. Perakende satış hacminin şubatta aylık %0,4 düşmesinin akabinde martta da %0,4 düşmesi beklenmekte. Yüksek seyreden enflasyon, faiz artırımları ve ekonomik yavaşlama kaygılarıyla birlikte datanın yıllık artış ivmesi Nisan 2021’den bu yana azalıyor. Perakende satışlar şubatta %5,39 ile Aralık 2020’den beri en düşük yıllık artışın kaydetti. Sanayi üretiminde de yavaşlama sürüyor. ABD’de sanayi üretimi şubatta aylık %0,3, yıllık %0,32 (Revize) artmıştı. Cuma günü yayımlanacak bilgilerde aylık artışın %0,2’ye gerilemesi bekleniyor.
ABD’de bu hafta, yüklü olarak büyük bankaların finansallarıyla 1Ç23 bilanço periyodu başlayacak. Çarşamba günü First Republic Bank, perşembe Delta Air Lines ve cuma günü JPMorgan Chase, Wells Fargo, BlackRock, Citigroup bilançoları takip edilebilir. S&P500 şirketlerinin 1Ç23 kârlarında bir evvelki çeyreğe nazaran bariz bir düşüş beklenmekte. Yurt içinde hafta boyunca cari süreçler istikrarı, ihracat iklimi endeksi, işsizlik oranı, sanayi üretimi, perakende satışlar ve tarım ÜFE bilgileri takip edilecek.
Haftanın birinci süreç gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şubat ayı ödemeler istikrarı istatistiklerini yayımlayacak. Cari süreçler açığı ocakta 9,85mlr USD ile tarihi tepesini görmüştü. Altın ve güç hariç cari süreçler hesabı ise 2,60mlr USD fazla verdi. Ayrıyeten, TÜİK, pazartesi günü tıpkı devrin iş gücü istatistiklerini yayımlayacak. Ocakta mevsim tesirinden arındırılmış işsizlik oranı 0,5 puan azalarak %9,7 olmuştu. Birebir periyotta genç nüfusta işsizlik oranı 0,5 puan artışla %20,2’ye, mevsim tesirinden arındırılmış atıl iş gücü oranı 0,6 puan artışla %21,9’a yükseldi. 2022 yılında işsizlik oranı %10,4, genç nüfusta işsizlik oranı %19,4, atıl iş gücü oranı %21,4 olarak gerçekleşmişti. Pazartesi günü, İstanbul Sanayi Odası (İSO) mart ayı Türkiye İhracat İklimi Endeksi’ni yayımlayacak. Şubat ayında ihracat pazarlarında talep şartlarının güçlenmesine bağlı olarak yerli ihracat ikliminde düzgünleşme yaşanmıştı. Avrupa, ABD üzere değerli ihracat pazarlarından toparlanma işaretleri gelirken Orta Doğu’nun birtakım bölgelerinde devam eden güçlü büyüme belirleyici oldu. Endeks şubatta 49,5 puandan 51,7 puana yükselerek eşik bedel 50,0’nin üzerine çıktı. Yurt dışı talep şartlarında Haziran 2022’den beri aylık bazda birinci kere düzgünleşme oldu.
TÜİK salı günü şubat sanayi üretimi sayılarını açıklayacak. Sanayi üretimi verisi ocakta aylık %1,9, yıllık %4,5 artışla beklenenden güçlü gelmişti. Foreks Haber anketine nazaran piyasanın medyan beklentisi sanayi üretiminin şubatta takvim tesirinden arındırılmış olarak yıllık %0,9 arttığı istikametinde.
TÜİK perşembe günü şubat ayı perakende satış endekslerini açıklayacak. Perakende satış hacmi ocakta aylık %5,4, yıllık %33,9 artmıştı.
Haftanın son süreç gününde, TÜİK, geçen ayın tarım eserleri ÜFE verisini yayımlayacak. Tarım ÜFE şubatta aylık %6,58, yıllık %127,56 artmıştı.
Kaynak: Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı