Yeni müfredatla aynı sınıftaki öğrencilere farklılaştırılmış eğitim geliyor. Peki, Farklılaştırılmış Eğitim nedir, nasıl uygulanacak?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından kamuoyunun incelemesine sunulan yeni müfredat taslağında, sınıflarda çeşitli yeteneklere ve ilgi alanlarına sahip öğrenciler için "zenginleştirilmiş" ve "destekleyici" eğitimlerin sağlanacağı "farklılaştırılmış eğitim" yaklaşımı benimsendi.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde hazırlanan müfredat için oluşturulan komisyonlarda görev alan alan uzmanları ve akademisyenler, "farklılaştırılmış eğitim" yaklaşımının müfredat üzerindeki önemli etkisini değerlendirdiler.
Eğitim uzmanları, yaklaşık 100 yıllık geleneksel eğitim anlayışının özellikle gelişmiş toplumlarda yerini güncel yaklaşımlara bıraktığını ve kapsayıcı eğitim anlayışının geniş kitlelere yayıldığını belirtti. Farklılaştırılmış eğitim yaklaşımının ise özellikle okul ve sınıf pratiğinde önemli bir rol oynadığını vurguladılar.
Uzmanlar, farklılaştırılmış öğretim veya öğrenmenin, öğrencilerin farklı yeteneklere, ilgilere ve hazırbulunuşluk düzeylerine göre geliştirilmiş bir eğitim yaklaşımı olduğunu açıkladılar. Geleneksel yaklaşımda öğretim süreçlerinin öğrencileri benzer kabul ederek ortalama düzeyde düzenlendiğini ancak farklılaştırılmış yaklaşımda ise aynı yaş ve sınıf düzeyindeki öğrencilerin dahi farklı hazırbulunuşluk, ilgi, yetenek ve öğrenme stillerine sahip olduğunun kabul edildiğini ifade ettiler.
Farklılaştırılmış Eğitim Nedir?
Farklılaştırılmış eğitim, öğrenci çeşitliliğini göz önünde bulundurarak, her öğrenciye uygun öğrenme ortamı ve materyalleri sunan bir eğitim modelidir. Bu modelde, öğrencilerin farklı öğrenme hızları, becerileri ve ilgi alanları dikkate alınır. Öğretmenler, her öğrenci için ayrı bir öğretim planı hazırlar ve farklı öğretim yöntemleri kullanarak öğrencilerin en iyi şekilde öğrenmelerini sağlar.
Yeni Müfredatta Farklılaştırılmış Eğitim Nasıl Uygulanacak?
MEB, yeni müfredatta farklılaştırılmış eğitime yer vererek, her öğrencinin potansiyelini en üst düzeyde gerçekleştirmesini amaçlamaktadır. Bu kapsamda, öğretmenlere farklılaştırılmış eğitim modeliyle ilgili eğitimler verilecek ve gerekli materyaller sağlanacaktır.
Farklılaştırılmış Eğitimden Kimler Faydalanacak?
Farklılaştırılmış eğitimden tüm öğrenciler faydalanacaktır. Özellikle farklı öğrenme hızları, becerileri ve ilgi alanları olan öğrenciler için bu model oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca, dezavantajlı gruplarda yer alan öğrenciler de farklılaştırılmış eğitimden faydalanarak eğitimde daha başarılı olabilirler.
Farklılaştırılmış Eğitimle Neler Kazanılacak?
Farklılaştırılmış eğitimle şunlar kazanılacaktır:
Öğrenci motivasyonu ve katılımı artacaktır.
Öğrenme başarıları artacaktır.
Öğrenciler arası başarı farkları azalacaktır.
Her öğrenciye özel ilgi ve alaka gösterilecektir.
Öğrencilerin özgüvenleri artacaktır.
Öğrenciler, yaşam boyu öğrenme becerilerini kazanacaklardır.