Türkiye’deki elektrik üretiminin yüzde 100’ünü yenilenebilir güç kaynaklarından sağlayan Şiddetli Güç, jeotermalden güneşe, rüzgardan elektrikli araç şarj istasyonuna kadar geniş bir yelpazede faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.
Yenilenebilir güç alanındaki yatırım stratejilerini, gelecek odaklı gelişim gayeleri doğrultusunda, değişen muhtaçlıkları göz önünde bulundurarak planlayan Şiddetli Güç, bu kapsamda Manisa'da bulunan Alaşehir Jeotermal Güç Santrali’ni, 3,75 MWp gücünde Güneş Gücü Santrali (GES) dayanağıyla hibrit santrale çevirdi.
Zorlu Güç, yenilenebilir güç kaynaklarını daha faal ve verimli bir biçimde kullanmak hedefiyle inşa ettiği Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi ile jeotermali ana kaynak, güneşi ise yardımcı kaynak olarak bir ortaya getirdi. Türkiye’de birleşik güç santrallerinin öncü örneklerinden biri olacak Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi, 6.2 hektar alanda her biri 115 Wp gücünde olan toplam 31 bin 200 adet thin (ince) sinema güneş paneli kullanılarak inşa edildi.
Yılda yaklaşık olarak 6 milyon kWh güç üretimi sağlanacak
Yenilenebilir güç üretim hallerini bir ortaya getirerek oluşturulan Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi aracılığıyla ülke iktisadına 4,5 milyon TL’lik katkı sağlanacağını söz eden Ali Kındap, şunları söyledi:
“Türkiye’de birleşik güç santrallerine öncülük edecek Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisimizin arazi kurulumunu geçtiğimiz yılın Aralık ayında tamamlayarak, Ocak ayında devreye aldık ve sisteme elektrik vermeye başladık. Böylece halihazırda 45 MWe güce sahip olan Alaşehir Jeotermal Güç Santrali’mizin Heyeti gücünde, Güneş Gücü Santrali’nin de devreye alınmasıyla yılda yaklaşık olarak 6 milyon kWh güç üretimi sağlayacağız”
Kızıldere 2 ve 3 jeotermal güç santrallerini de hibrit santrale çevirmeye hazırlanıyor
Türkiye’de birleşik (hibrit) güç santrallerinin öncü örneklerinden biri olacak Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisinden 17 bin hanenin elektriği pak güçten sağlanabileceğini belirten Kındap, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Bu sayede yılda 3 bin 600 ton karbondioksit (CO2) salımının da önüne geçilecek. Bu ölçü da yaklaşık 9 bin ağacın bir yılda yapmış olduğu karbondioksit azaltımına ve 570 kişinin ürettiği karbondioksit salımına muadildir. Kuvvetli Güç olarak bölümümüz açısından büyük kazanımları beraberinde getiren hibrit güç santralleri üzerine yatırımlarımızı devam ettireceğiz. Sırada Kızıldere II ve III santrallerimiz var. Bu tesislerimizde Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi kapasite tahsisi için Güç Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) müracaat gerçekleştiriyoruz. Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisimizin bölümümüze örnek teşkil etmesini diliyoruz.”
Hibya Haber Ajansı